Jak najlepiej wyczyścić kuchnię?

Jak najlepiej wyczyścić kuchnię?

Kuchnia jest centrum życia codziennego. Dlatego też szybko jest brudna. Oto nasze wskazówki jak ją dobrze wyczyścić.

W kuchni spędzamy dużo czasu. Gotujemy, pieczemy, razem jemy. Nic dziwnego, że jest szybko brudna. Same gotowanie nieuchronnie prowadzi do plam z tłuszczu, okruszki i inne plamy można znaleźć. Wtedy trzeba regularnie czyścić, ponieważ w przeciwnym razie będzie bardzo szybko dużo brudno.

Ekologiczne detergenty

Ekologiczne środki czyszczące do kuchni są bardziej korzystne, ponieważ skutecznie czyszczą, ale są łagodniejsze. Agresywne środki czyszczące nie są dobre nie tylko dla zdrowia, ale także dla środowiska. Zatem nie stosuj środków dezynfekujących. Jeśli myje się je z wystarczająco gorącą wodą, są całkowicie zbędne.

Jak często należy czyścić kuchnię?

Na to pytanie nie można odpowiedzieć podając liczbę. Wszystko zależy od tego, czego to dotyczy.

Ze względów higienicznych regularne czyszczenie jest niezwykle ważne. Jeśli przez dłuższy czas nie czyści się kuchni, to nie tylko przyciąga się szkodniki, ale hoduje również pleśń i bakterie.

Bardzo ważne: Jeśli w kuchni masz styczność z surowym mięsem, rybą lub jajami, to natychmiast rzeczy, które były używane muszą zostać dokładnie oczyszczone i umyte pod gorącą wodą. Tylko w ten sposób można uniknąć ewentualnego zakażenia salmonellą.

Spójrzmy teraz na to, co konkretnie należy czyścić częściej.

Codziennie / natychmiast

  • Po każdym użyciu oczyścić powierzchnie robocze.
  • Wylane napoje powinny zostać natychmiast wytarte, wtedy nie zasychają.
  • Po każdym użyciu kuchenki należy ją wyczyścić, oczywiście gdy płyta jest już zimna.
  • Jeśli to konieczne, zamieść podłogę.
  • Zlewozmywak powinien być regularnie czyszczony. W przeciwnym razie powstaną osady z brudu i tłuszczu.
  • Jeśli zawsze wszystko po oczyszczeniu osuszymy, to ani bakterie, ani zarodniki pleśni się nie będą osadzać.

Tygodniowo

  • Raz w tygodniu przetrzeć półki i powierzchnie.
  • Podłoga powinna być raz w tygodniu myta na wilgotno.
  • Na armaturach i uchwytach zbiera się wiele zarazków. Możemy temu zapobiec, gdy je umyjemy raz w tygodniu.
  • Ściereczki do czyszczenia i gąbki powinno się regularnie zmieniać lub myć, zwłaszcza po kontakcie z mięsem, rybami i jajami. W temperaturze 60 stopni będą ponownie higienicznie czyste.

Miesięcznie

  • Okap powinien być kontrolowany i w razie potrzeby filtry powinny być wymienione lub wyczyszczone.
  • Powierzchnię okapu też powinno się od czasu do czasu wyczyścić.
  • Górne powierzchnie szafek wytrzeć z kurzu.
  • Lodówkę trzeba wyczyścić raz w miesiącu. Jest ona zdecydowanie największym siedliskiem bakterii w domu.
  • Nie można także zapomnieć o zmywarce. Bakterie giną od 50 stopni. Regularne czyszczenie przyczynia się do utrzymania lub zwiększenia wydajności.

Czysta kuchnia poprawia ogólnie dobre samopoczucie. Dlatego nie powinniśmy zapominać o czyszczeniu kuchni.